De Europese aandelenbeurzen lieten donderdagochtend een gemengd beeld zien. Oliegerelateerde bedrijven werden van de hand gedaan in navolging van de koersverliezen in de Amerikaanse oliesector. In Amsterdam vielen de jaarresultaten van olieproducent Shell tegen.
“De lage olieprijs blijft de markt in de greep houden. Woensdag gingen de oliebedrijven in de VS al omlaag. Ondanks het flinke koersverlies voor Shell loopt de Amsterdamse beurs niet echt uit de pas met de rest van Europa. Verder wacht de markt vooral op de EU-bijeenkomst over Griekenland en Rusland”, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.
De AEX-index in Amsterdam stond aan het begin van de middag 0,2 procent lager op 451,63 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 666,08 punten.
De hoofdindices in Londen en Frankfurt daalden respectievelijk 0,7 en 0,1 procent, die in Parijs kreeg er 0,1 procent bij. De beurs in Athene herstelde 3,6 procent na de koersval van ruim 9 procent een dag eerder.
Shell investeert fors minder
Shell, dat in het vierde kwartaal ruim een miljard minder winst boekte, daalde ruim 4 procent in de AEX. Het olieconcern schroeft de investeringen de komende drie jaar met meer dan 13 miljard euro terug vanwege de sterk gedaalde olieprijs. Ook de andere grote Europese olieproducenten gingen omlaag. In Londen verloor BP 2,7 procent en Total zakte in Parijs 1,8 procent.
Baggeraar Boskalis was de grootste daler in de AEX met een min van 6,1 procent. Volgens analisten van Kepler Cheuvreux zal Boskalis niet ontsnappen aan de negatieve trend die heerst bij dienstverleners aan de offshore-industrie. Ook een overname van bodemonderzoeker Fugro (min 4,8 procent) door Boskalis is volgens het effectenhuis op korte termijn onwaarschijnlijk.
Deutsche Bank verrast
In Frankfurt vielen de cijfers van Deutsche Bank (plus 2,8 procent) in goede aarde. De grootste bank van Duitsland wist zijn jaarwinst ruimschoots te verdubbelen. In Londen steeg Diageo ruim 3 procent na beter dan verwachte resultaten van het grootste drankenconcern ter wereld.
De euro was 1,1303 dollar waard, tegen 1,1340 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper op 44,42 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent meer op 48,78 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl